Проект «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 рр.»

Приклади наших робіт

Проект «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 рр.»

Завдання проекту

Проект «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 рр.», який реалізує Український інститут національної пам’яті, спрямований на інформування суспільства про маловідомі сторінки історії України цього періоду. Ефективним способом інформування про ці події є публікація і поширення в Інтернет інтерактивного картографічного веб-додатку, створеного за допомогою ГІС-технологій.

Запропоноване вирішення

ТОВ «Українська Картографічна Група» опрацювала Концепцію створення інтерактивної веб-карти України «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років», розробила методичні засади створення картографічного веб-додатку (на платформі ArcGIS Online), його змістовного наповнення та структури.
Для розроблення демо-версії картографічного інтерактивного веб-додатку для міста Києва використано онлайн-конструктор Web AppBuilder for ArcGIS, який є складовою платформи ArcGIS Online. Функціональність веб-додатку реалізована щляхом використання налаштовуваних віджетів (widget), які не тільки забезпечують інтерактивність веб-карти (часова карта, спливаючі вікна та інші), а й дають можливість аналізу карт (розширений пошук по об’єктах карти). Інтерактивний картографічний веб-додаток доповнений і поєднаний із медіа-контентом – ілюстративні і текстові матеріали, які уточнюють і детальніше розкривають контекст подій, унаочнюють образ персоналій, надають детальнішу інформацію про конкретне місце.
Для розроблення інтерактивного картографічного веб-додатку «Місця пам’яті Української революції» використана власна картографічна основа – базова карта. Для укладання у проекті використовуються дві вихідні бази даних – детальніші для великих міст (базовий масштаб 1:10 000), більш генералізована – для інших територій (базовий масштаб 1:100 000). На карті представлені такі елементи як населені пункти, квартали, будівлі, основні шляхи, проїзди у населених пунктах, залізниці, елементи ландшафту (гідрографія лісові масиви). Зміст карт зберігається на всіх масштабних рівнях, проте шляхом налаштування карти стилів для умовних знаків та масштабів відображення досягнуто генералізації/деталізації зображення при зміні масштабу карти. Налаштована карта збережена як пакет векторних аркушів (або векторних тайлів).
Додаткові базові карти – історичні карти, які були укладені у час подій Української революції. Мета їхнього включення у веб-додаток – відсилання до подій минулого, адже карти того часу зображують місцевість, назви населених пунктів і, особливо, вулиць, актуальні на час подій.